Ginkgo och

Hedera Helix

 

Gotlands Trädgårdssällskap

Äppelträdgården

Vår genbank för gotländska äpplen

Äppelträdet 'Tiriker'

Äppelträdet, på bilden ovan, är ett litet och smakrikt äpple som visades på Äppeldagen 2021. Äpplet kallas också för Farmorsäpple. En gång för länge sedan när en farmor som bodde på Tirikers gård gick utmed stranden, hittade hon ett äpple som flutit iland. Hon smakade och tyckte att det var så gott att hon planterade en kärna. Trädet står kvar på gården och bär ännu frukt. Det finns många namnlösa äpplen som kallas för farmors- eller farfarsäpple. Just det här fick namnet Tiriker efter gården i När socken där den växer.

Äppelgården på Vanges i Burs
Stiftelsen Vanges Gårdsmuseum i Burs och Gotlands Trädgårdssällskap skapar tillsammans en genbank för intressanta och ovanliga gotländska fruktträd.

 

Karsten Farkas är projektledare hos Gotlands Trädgårdssällskap och ansvarar för uppbyggnaden av ett klonarkiv av äldre beprövade gotländska äppelsorter som fortfarande finns kvar på ön.

 

Varför spara okända äpplen?

Globalt äter vi cirka 100 miljoner ton äpplen om året. Men den genetiska enkelspårigheten i våra odlingar gör dem mindre resistenta mot sjukdomar och följder av växthuseffekten.
Därför är det viktigt att bevara sorter som har goda egenskaper men inte

är så kända, åt framtida forskning.

Äppelträdets DNA är komplext. Människan har ungefär 25 000 gener, vilket garanterar att inga barn ser ut exakt som sina föräldrar, har äppelträdet dubbelt så stor genuppsättning. Det betyder att en äppelkärna som planteras i dag kan ge upphov till ett träd som ser helt annorlunda. Det skapar en mångfald som inte bara lagt grunden för människans kärlek och experimentlusta till äppelsorter, utan även för äppelträdens goda motståndskraft och stora spridning över jorden. Vi får inte glömma att många kända gotländska äpplen var från början kärnsådda.Anledningar till varför ska du välja oss!

Plantering av nytt äpple på Vanges.

Annkristin Bäckström Jacobsson,

Bo och Karin Hammar.

Birgitta Dahlkvist är kontaktperson när det gäller trädbeskärning och anordning av äppeldagen.

Har ni frågor så kan ni kontakta Birgitta
på 070 306 12 82.

De äppelträd som finns kvar på Vanges är främst Stenkyrke. Karsten Farkas, Bo och Karin Hammar samt Brigitta Dahlkvist ser till att ser till att glesa ur träden.